Juha od stabljika brokule

Juha od stabljika brokule

Sastojci

  • 2 žlice maslaca ili nerafiniranog hladno prešanog maslinovog ulja
  • 1 srednja glavica luka, nasjeckana
  • 2 velika režnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 ¼ - 2 ½ kilograma stabljike brokule, ukloniti krajeve i sve tvrde drvenaste slojeve
  • 1 veliki krumpir, oguljen i izrezan na komade 
  • 6 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca, po mogućnosti domaćeg
  • 2-3 žličice morske soli
  • svježe mljeveni papar

Priprema

U velikom loncu na srednjoj vatri otopite maslac ili zagrijte ulje. Dodajte luk i češnjak i pirjajte poklopljeno dok ne omekša i postane prozirno, oko 6 minuta. Dodajte brokulu, krumpir, temeljac i sol. Pustite da zavrije na jakoj vatri, a zatim smanjite. Kuhajte djelomično poklopljeno dok krumpir i stabljike brokule ne omekšaju, oko 20 minuta. Perbacite juhu u blender i blendajte dok nema grudica. Začinite po želji.